Jak metrologia pomaga nam się zdrowo odżywiać? Metrologia a bezpieczeństwo żywności
Rozmowa z zastępcą Świętokrzyskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej w Kielcach Mariuszem Gwardianem, który w ramach audycji opowiada jak metrologia pomaga w badaniu parametrów procesów produkcji żywności np. temperatury obróbki termicznej i przechowywania żywności, pomiaru kwasowości i innych. Następnie głos w audycji zabiera Renata Zygadło, Kierownik Laboratorium Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Kielcach, przybliżając temat zachowania bezpieczeństwa żywności i roli opomiarowania w jego zachowaniu. Metrologia to podstawowe narzędzie w celu zapewnienia jakości badań, bezpieczeństwa, wiarygodności i odpowiedniego środowiska wykonywanych badań. Wykonywane są one w specjalnych laboratoriach, wykorzystujących nowoczesne systemy pomiarowe. Nadzorem metrologicznym objęte jest całe wyposażenie laboratorium, którego wskazania mają istotny wpływ na proces badawczy.
Audycja realizowana na zlecenie Politechniki Świętokrzyskiej i finansowana w ramach programu Ministerstwa Edukacji i Nauki pod nazwą „Społeczna Odpowiedzialność Nauki”.