![Wiśnia bez pestki Wiśnia bez pestki](https://tu.kielce.pl/wp-content/uploads/2021/01/DF0E9545.jpg)
Wiśnia bez pestki
Innowacyjne technologie w służbie polskiego rolnictwa. Naukowcy z Politechniki Świętokrzyskiej pracują nad technologią drylowania wiśni. Urządzenie ma usprawnić produkcję i zminimalizować uszkodzenia owoców. To zupełna nowość na światowych rynkach.
Na razie naukowcy nie chcą zdradzać szczegółów projektu. Wiadomo, że dzięki maszynie pestki zostaną usunięte z owocu przy minimalnym naruszeniu jego struktury. To pozwoli na wykorzystanie wiśni w procesie suszenia czy rodzynkowania. Prace nad projektem nadzoruje dr Łukasz Nowakowski z Wydziału Mechatroniki i Budowy Maszyn.
Projekt wpisuje się w proces mechanizacji polskiego rolnictwa. Polska jest liderem w produkcji wiśni na rynku europejskim.
![](https://tu.kielce.pl/wp-content/plugins/flickr-album-gallery/img/loading.gif)